Pestissä jaksaminen

Mitä tehdä kun väsyttää, hajottaa tai turhauttaa?

Leirillä uupumista voi tapahtua monista syistä, esim.

 • liian vähäinen uni
 • liikaa tehtäviä
 • liikaa paineita omista tehtävistä
 • suunnitelmien muuttuminen
 • liian vähän muita tekijöitä
 • liian vähän vapaa-aikaa

Näitä tilanteita voi ennakoida, mutta erityisen tärkeää on myös tunnistaa ongelmat omassa ja muiden tilanteessa. Jos tuntuu, että et enää itse jaksa tai kaverisi/alaisesi/tiimiläisesi on lopussa, ota yhteyttä pestiryhmään:

Puhelimitse: 041 743 7168

WhatsAppissa: 041 743 7168

Anonyymi verkkolomake: http://bit.ly/kliffahuolet

Kliffalla tukea on tarjolla – sitä antaa mm. varavoimatiimi sekä kyläsepot. Yhteyden apuun saat edellä mainittujen yhteystietojen kautta.

 

Tukea antavat tahot Kliffalla

Kliffalla leiriläisille ja tekijöille on tarjolla tukea laidasta laitaan – Oli kyse sitten ilosta, surusta, väsymyksestä, häirinnästä, vertaistuesta tai tuesta lippukuntapestissä toimimiseen. Alla lyhyet esittelyt erilaisista tuen muodoista. Jos jokin jäi mietityttämään, ole yhteydessä mainitun tahon yhteyshenkilöön. 

 • Sepot
 • Lippukuntatuki
 • Häirintäyhdyshenkilöt
 • Sateenkaarilounge Spektri
 • Partio-opot
 • Kylät
 • Samoajalounge
 • Kasvatuskärpät
 • Varavoima
 • Pestiesihenkilö
 • Lääkintä

Sepot

Kyläsepot ovat henkilöitä, jotka ovat leirillä kaikkien kliffalaisten hyvinvointia takaamassa ja varmistamassa. Kyläsepoista löytyy kasvatuksen, teologian ja rinnalla kulkemisen ammattilaisia tai asiasta kiinnostuneita. Mikä tahansa asia leirillä pyörii mielessä (ilot, surut, väsymykset, turhautuneisuudet…), voi kyläseppo toimia peilinä tunteille ja ajatuksille. Kyläsepot kuulevat kaikkia ja kunnioittavat jokaisen omaa hengellistä vakaumusta. Jokaisesta kylästä löytyy oma kyläseppo, mutta kyläsepot sepot päivystävät myös HUBien yhteydestä löytyvistä Lataamoissa. Kyläsepon saat tarvittaessa kiinni päivystysnumerosta 041 7069376 ympäri vuorokauden.

Lippukuntatuki 

Lippukunnissa omassa pestissään toimivien ohjelma-, pesti- ja lpkj:en tukikeskus. Lippukuntatuki kuuntelee, valmentaa ja auttaa. Myös lippukunnan luotsit, akelat, sammot ja ikäkausivastaavat saavat heiltä tukea ja vastaavat haasteisiin. Lippukuntatuen teltta löytyy Assan HUBin yhteydestä. 

Varaa aika kärkikolmikkovalmennukseen jo etukäteen osoitteessa https://vello.fi/kliffalpktuki/. Vinkkaa mahdollisuudesta kaverillekin! 

  

Häirintäyhdyshenkilöt

Onko sinua kiusattu? Oletko kohdannut syrjintää, rasismia, jonkinlaista häirintää? Kliffalla on nollatoleranssi kaiken häirinnän ja kiusaamisen suhteen. Kerro johtajallesi, jos kohtaat minkäänlaista häirintää tai kiusaamista. Tilanteen voi käsitellä myös ulkopuolisen aikuisen kanssa. Halutessasi voit myös keskustella asiasta luottamuksella soittamalla suoraan numeroon 040 328 5816.

  

Sateenkaarilounge Spektri  

Sateenkaarilounge Spektri toimii kohtaamispaikkana seksuaalisuudeltaan ja sukupuoleltaan moninaisille sekä identiteettiään pohtiville leiriläisille mutta sen toiminta on avointa ja suunnattu kaikille. Spektri sijaitsee leirisuoran varrella globaalilaakson kupeessa. Lisää Spekrtistä täällä

  

Partio-opot 

Partio-opot Emmi, Anna ja Nina auttavat leirillä partiolaisia ja ei-vielä-partiolaisia, jotka pohtivat seuraavaa pestiään partiosta. Partio-opoja voi mennä jututtamaan ja moikkaamaan Käpylään päivittäin klo 14-17 välisenä aikana (ei päivystystä kyläilypäivänä). Partio-opot tunnistaa partio-opo nimikylteistä ja suuremmasta partio-opo kyltistä Käpylässä.

  

Kylät 

Lierilippukunnan johtajisto on monesti leiriläisen ensimmäinen kontakti, kun on kyse vaikkapa koti-ikävästä tai mistä vain avuntarpeesta. LLPK:n johtokolmikolle on puolestaan tarjolla tukea niin vertaistukena muilta johtajilta, kuin myös kylämestareilta, hubiguruilta ja alaleiripäälliköiltä arjen tarpeiden tyydyttämiseksi – oli kyse hengähdystauosta tai puhelimen lataamisesta.

 

Samoajalounge 

Samoajaloungessa samoaja saa hengailla vapaasti ja tulla kavereiden kanssa nauttimaan paikasta leirihälyn ulkopuolella. Samoajien hyvinvoinnista vastaavassa keitaassa voi nauttia päivittäin vaihtuvan teeman mukaisesta ohjelmasta, joka vaihtelee oman arvoidentiteetin rakentamisesta ja partion arvojen pyörittelystä seksuaalisuuden pohdintaan ja moninaisuuden tutkimiseen. Lähdit sitten etsimään vapaa-ajallasi torkkupaikkaa, kavereita tai elämän totuutta, on samoajalounge sinun paikkasi! Samoajalounge on auki samoajille (ja vain samoajille) koko leirin ajan johtaja-alueen portin vieressä. Lisää samoajaloungesta leirilippukuntakansiosta ja leiriläisen kirjasta.

 

Partiokasvatus ja kasvatuskärpät

Partiokasvatus-ryhmä tukee Kliffan organisaatiota partiokasvatukseen liittyvissä asioissa. Partiokasvatuksen kasvatuskärpät ovat ennen leiriä kouluttaneet, tukeneet sekä sparranneet Kliffan tekijöitä ja suunnittelua erityisesti partiokasvatuksen näkökulmasta. Leirillä kasvatuskärpät kiertävät juttelemassa leiriläisten kanssa niin leirin fiiliksistä kuin partiokasvatuksesta. Kasvatuskärpät haluavat olla myös tukemassa ja tsemppaamassa leirilippukuntien johtajistoa leiriarjen partiokasvatuksessa. Heitä voi nykäistä hihasta, jos on juteltavaa, ilonaiheita tai murheita. Kasvatuskärppien huiveista löytyy kärppätunniste.

  

Varavoima 

Varavoima hyppää johtajien, päälliköiden ja mestareiden tueksi, kun tarvitaan puhumista, johtamista, sparrausta tai ongelman juurisyiden selvitystä. Varavoiman tavoitteena on ratkaista ongelmia puhumalla niin, että mietitään yhdessä, miten toimintaa voidaan muuttaa toimivammaksi. Tarvittaessa myös lomittamista hetkittäin, jotta joku pääsee lepäämään. Lähtökohtaisesti varavoimasta ei liikene käsipareja, vaan yritetään ratkoa tilanteet muilla tavoin. Pestiryhmä sen sijaan huolehtii leirillä tekijäresurssien jakautumisesta tasaisesti ja pyrkii järjestämään paikalle pestivartion silloin, kun tarvitaan tekijöitä. 

  

Pestiesihenkilö 

Jokaisen Kliffalla pestissä olevan lähin tuki on oma pestiesihenkilö (pestaaja). Häneltä voit pyytää apua, neuvoa tai kertoa, mikä ottaa päähän tai turhauttaa. Pestiesihenkilö voi ohjata sinut tarvittaessa sopivan tukea antavan tahon luokse. 

 

Lääkintä 

Leirillä toimii leirisairaala, joka palvelee, kun on kyse hoitoa vaativasta tilanteesta. Lisää leirisairaalasta leirilippukuntakansiosta ja leiriläisen kirjasta tai tästä linkistä. EA-ohjeet täältä

  

Turhauttaako, huolestuttaako tai ärsyttääkö Kliffan tekeminen? 

Keskustele asiasta ensisijaisesti pestiesihenkilösi kanssa. Voit tuoda huolesi esiin myös anonyymillä verkkolomakkeella. Lomake tavoittaa leirinjohdon sekä pestiryhmän ja se on halutessasi anonyymi.