Ruokailu

Yleistä

Muonitus tarjoaa Kliffalla kaikille leiriläisille heille sopivaa ja ravitsevaa ruokaa. Muonitus toimii kahdella massakeittiöllä ja yhdellä erityisruokavaliokeittiöllä. Leirinajan ruokahuolto toteutetaan yhteistyössä ruokapalveluyritysten kanssa. Lounas ja päivällinen tilataan paikan päälle lämpimänä ja jakovalmiina. Aamu- ja iltapala valmistetaan tukusta tilattavista valmiista komponenteista.

Leirillä kaikki ruoka on laktoositonta ja kalatonta.

Milloin ruokaa on tarjolla?

aamupala 8.30-10.00

lounas 12.00-14.30

päivällinen 16.30-18.00

iltapala 20.00-21.00

Ruokailu tapahtuu kylittäin. Oman leirilippukunnan johtaja tietää milloin menette syömään. Lisätietoja voi myös kysyä oman kylän kylämestareilta.

Miten toimin ruokailussa?

Niin kutsutut massaruokailut tarkoittavat kahta keittiötä, joissa suurin osa leiriläisistä syö. Keittiössä on tarjolla ”massaruokaa”, joka on tarkoitettu leiriläiselle, jolla ei ole erityisruokavaliota. Tämän lisäksi keittiössä on oma linjasto vegetaristeille, vegaaneille ja gluteenitonta ruokaa syövälle. Keittiö toimii linjastoperiaatteella.

Linjaston etapit ovat seuraavat:

 1. Käsienpesu
 2. Ruoanjakolinjasto
 3. Juomapiste
 4. Ruokailukatos
 5. Tiskilinjasto

Näin ruokailet –video. Roihulle tehty video ”Näin toimit ruokailussa” toimii myös Kliffalla.

Ruoanjakolinjoja yhdessä keittiössä on 12, joista 9 on massaruokaa, yksi vegetaarista, yksi vegaanista ja yksi gluteenitonta. Jos leiriläinen ei ole ilmoittautunut edellä mainittujen erityisruokavalioiden syöjäksi, hänellä ei ole oikeutta mennä näihin linjoihin, jotta ruokaa riittää kaikille.

Yksi linja koostuu kolmesta jakopisteestä, joista leiriläinen saa koottua annoksensa. Joka pisteellä on oma jakaja.

Tiskilinjasto

Tiskilinjastot toimivat samalla periaatteella, kuin esimerkiksi Roihulla ja Johtajatulilla. Linjastolla astiat pestään neljässä vedessä: esipesu, pesu, huuhtelu, huuhtelu. Kaikki biojäte tulee tyhjentää lautaselta ennen tiskausta bioämpäriin.

Erityisruokavaliokeittiö (Ervi)

Ervi-keittiö on Kliffan kolmas keittiö. Tässä keittiössä ruokailevat kaikki ruoka-aineallergikot pois lukien gluteeniton ruokavalio. Kaikkiin ervikeittiöllä ruokaileviin ruoka-aineallergikkoihin ervi-keittiö on yhteydessä ennen leiriä. Ervi-keittiölle tulee jakoon myös massakeittiöllä olevat ruoat, mikäli leiriläinen voi sitä syödä tai jos mukana on saattaja.

Esim. jos leiriläinen on allerginen vain raa’alle tomaatille, hän voi syödä ruoan muun leirilippukunnan kanssa omalla keittiöllään. Jos allergeenejä on useita, on leiriläinen ohjeistettu syömään jokainen ruoka ervi-keittiöllä. Epävarmoissa tilanteissa voi leiriläinen tarkistaa ruoan sisällön keittiön ilmoitustaululta.

Ervi-keittiö toteutetaan buffettina, jossa kaikki komponentit on kypsennetty toisista erillään, ainoastaan suolalla maustettuna. Lounaan ja päivällisen buffetti rakentuu kolmesta osasta. Ensimmäisenä valitaan hiilihydraatin lähde 3-4:stä eri vaihtoehdosta, toisena haluttu määrä kasviksia noin 20:stä eri vaihtoehdosta ja viimeisenä proteiini. Näiden lisäksi tarjolla on kevyesti maustettuja kastikkeita ja maustebaari. Aamu- ja iltapala toimii samalla periaatteella, vain suppeampana ja hieman kohdennetummalla sisällöllä.

Tämän keittiön palvelupolku on seuraavanlainen:

 1. käsienpesu
 2. ruoanjakolinjasto, jossa jakajalle kerrotaan mitä ainesosia aterian yhteydessä haluaa syödä
 3. maustebaari
 4. juomapiste
 5. ruokailukatos
 6. tiskilinjasto