Peseytyminen ja hygienia

Vessat

Kliffalla on tuttuun tapaan Bajamaja-vessat, jotka sijoitellaan isoimpien kulkuväylien varrelle. Pidäthän vessat siistinä, etkä heitä pyttyyn mitään, mikä ei sinne kuulu. Muistuttakaa kaikkia leiriläisiä, että pesevät aina kädet vessassa käymisen jälkeen.

Wc-ryppäiden yhteyteen tulee myös inva-wc, sekä pelkästään naisille merkitty wc.

Vessat käydään huoltamassa vessatoimittajan puolesta kerran päivässä. Lisäksi palvelukeskukseen voi tehdä huoltopyynnön, mikäli vessasta puuttuu paperia tms.

 

Suihkut ja saunat

Suihkut ja saunat löytyvät leirillä kahdesta paikasta. Etelän saunat ja suihkut ovat pääasiassa tarkoitettu vesilaaksojen, kylien peseytymisten sekä yleisten uimavuorojen käyttöön. Etelän pesulan vieressä on perheleiri Snadila, joka rajoittaa alueen käyttöä yöaikaan melun takia. Etelän saunoille ei bookata peseytymisvuoroja enää iltapalan jälkeiselle ajalle.

Johtajakahvilalta löytyvät toiset suihkut ja kaksi saunaa. Nämä saunat ovat pääsääntöisesti johtajien käytössä. Pohjoisen saunat ovat auki iltamyöhään johtajille ja ne toimivat lähtökohtaisesti öisin omatoimisella puiden lisäyksellä. Pohjoisen saunoilla ei tule lämmintä vettä ruokailujen aikaan, jotta vettä riittää tiskaukseen.Päivä- ja ilta-aikaan pesulassa palloilee henkilökuntaa.

Suihkut ovat käytössä aina virallisten peseytymisvuorojen aikaan. Suihkuissa suoritetaan siivous joka aamu aamiaisen aikaan, jolloin suihkun käyttö on kielletty.

Suihkut ja saunat toimivat etelässä tytöt ja pojat periaatteella, eli molemmille ovat omat suihkut, saunat ja pukkarit. Pohjoisessa saunat ovat yhteiset, mutta suihkuissa on omat puolet tytöille ja pojille.

Pukuhuonetilaa on pesuloissa rajatusti. Ehdoton toive olisi, että vesilaaksoon ja alaleirien kylvetyksiin tultaisiin suoraan savusta uikkareissa, jotta saadaan pesulat toimimaan jouhevasti. Johtajapesuja varten löytyy pukkaritilaa.

Suihkujen ja saunojen vesiä ei suodateta tai käsitellä mitenkään, vaan vedet menevät sellaisenaan läheiselle suolle. Näin ollen niissä ei saa käyttää muuta kuin biohajoavaa saippuaa/muita hygieniatuotteita. Ethän pissaa tai kakkaa suihkuihin.

 

Hygienia

Hampaiden pesu suoritetaan leirilippukunnissa ja kaikki jätevedet kerätään sylkyämpäreihin, jotka tyhjennetään bajamajoihin.

Käsienpesupisteet sijaitsevat vessojen ja keittiöiden yhteydessä. Säännöllinen käsien peseminen on tärkeää epidemioiden torjumiseksi. Ohjeistattehan kaikki lapset pesemään kädet vähintään aina ennen ruokailua ja wc-käynnin jälkeen.

Vauvojen pylly- ja vaippapyykissä palvelee Snadila. Potat voi tyhjentää bajamajoihin.

 

Uiminen

Uimarannoilla voi uida valvotusti ohjelmien aikana. Tällöin suihkuissa ja saunoissa saattaa olla ruuhkaa. Muina aikoina yli 15-vuotiaat johtajaikäiset uivat omalla vastuulla toisen johtajaikäisen kaverin kanssa.